<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Snøkrabbe kan bli den nye torsken

Verdien på snøkrabba som nå̊ vandrer inn i Barentshavet kan være like stor som for torsk – 6–7 milliarder kroner i året.

    Publisert 19. aug. 2017 kl. 07.24
    Oppdatert 30. aug. 2019 klokken 03.38
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 157 ord

    I 2012 ble det levert 2,5 tonn snøkrabbe til norske mottak, i 2015 ble det levert 16.000 tonn. I år er det innført kvoter, og det forhandles med Russland om hvordan ressursen skal forvaltes, skriver Klassekampen.– Mengden er stor, kanskje ti ganger større biomasse enn det kongekrabba utgjør i Barentshavet, sier forsker Ann Merete Hjelset, som er bestandsansvarlig ved Havforskningsinstituttet.Om snøkrabba kommer inn i norske farvann i de mengder forskerne tror, er den årlige verdien av fangsten beregnet til mellom 1 og 6 milliarder kroner. Til sammenligning fiskes det torsk for 6–7 milliarder kroner i året.EU var raskt ute med å oppdage ressursen og ga krabbelisens til 16 trålere. EU-minister Frank Bakke-Jensen (H) har vært gjennom tøffe møterunder i Brussel om fangstrettigheter.– Vi må̊ blankt avvise alle forsøk fra EU eller andre på å ta seg ulovlig til rette. Vi kan ikke finne oss i at andre nasjoner gir lisenser til fangst i norske farvann, sier han.(©NTB)