Dansk økonomi i kraftig vekst

Dansk økonomi vokser raskere enn tidligere antatt, ifølge den danske sentralbanken, som oppjusterer sin prognose og samtidig advarer mot overoppheting.

– Dansk økonomi går kraftig framover for øyeblikket, og det er gode muligheter for at utviklingen vil fortsette selv om det er press på deler av arbeidsmarkedet, skriver Danmarks Nationalbank i en uttalelse onsdag.Sentralbanken forventer en vekst på 2,3 prosent i år, mens den i mars spådde en vekst på 1,6 prosent. I fjor lå veksten på 1,7 prosent.Faren for en overoppheting er ifølge banken mindre enn før finanskrisen, men finanspolitikken bør likevel utformes med tanke på at det er en risiko for at veksten skjer for raskt. Det kan føre til at det blir stadig vanskeligere for danske virksomheter å finne den rette arbeidskraften.– I de neste årene, der dansk økonomi er i høykonjunktur, bør finanspolitikken ikke bidra ytterligere til etterspørselen, men tvert imot medvirke til at utviklingen ikke blir mye kraftigere enn det er kapasitet til, sier sentralbanksjef Lars Rohde.Siden 2013 har antall lønnsmottakere steget uavbrutt i Danmark. 160.000 flere har kommet i arbeid. Fram mot slutten av 2019 forventes det at sysselsettingen vil øke med ytterligere 60.000.(©NTB)


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker