KjøpLogg inn

Lakseselskapene har økt kostnadene med 50 prosent: – Vi kan tape alt

- Det skremmer meg, sier laksedirektør, som minner om at 80 prosent av lakseoppdretterne gikk konkurs på 90-tallet.

Publisert 16. sep. 2017 kl. 08.46
Oppdatert 17. sep. 2017 klokken 00.16
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 228 ord

Lakseprisen er doblet på få år, og kostnadene har økt med 50 prosent de siste fire årene. I år koster det rundt 35 kroner per kilo å produsere laks i Norge, skriver DN.Skremmende– Det skremmer meg. Faller lakseprisen til 35 kroner per kilo, så tjener vi ikke penger, sier gründer Kjell Lorentsen i Gigante Havbruk til DN.Cermaq Norways nye administrerende direktør Knut Folmer Ellekjær sier til DN at kostnadsutviklingen vil være utfordrende, særlig om lakseprisen faller over tid.Voldsom økning– Det er en voldsom økning i kostnader. Kostnadene gikk ned frem til 2005, men så har de økt. Spesielt de fire siste årene har det vært en bratt økning, sier forsker Audun Iversen ved Nofima til DN. Han leder et treårig forskningsprosjekt på kostnader i lakseoppdrett. DNs undersøkelser av 350 regnskaper for lakseoppdrettere viser at kostnadene har økt med 50 prosent de fire siste årene. Iversen sier DNs tall stemmer godt overens med hans undersøkelser, og mener det er grunn til å være bekymret over kostnadsveksten. – På sikt er dette en skummel utvikling. Lakseprisen har tidligere vært betydelig lavere enn fjorårets kostnad på 35 kroner kiloet. De neste årene blir det ingen stor økning i produksjonen eller kraftig nedgang i prisen, men på lengre sikt er det grunn til å være bekymret, sier Iversen til avisen, og peker på økte fôrpriser og lakselus som de to viktigste årsaken til kostnadsveksten.