Tidligere Telia-ledere tiltalt for korrupsjon i Usbekistan

Tidligere Telia-sjef Lars Nyberg er en av tre ledere i Telia som er tiltalt for korrupsjon i forbindelse med selskapets etablering i Usbekistan, erfarer TT.

I en pressemelding opplyser den svenske Riksenheten mot korrupsjon at tre tidligere sjefer i teleselskapet Telia er tiltalt for grov korrupsjon og bestikkelser.En pressekonferanse om tiltalene vil bli holdt fredag klokken 13.Det svenske nyhetsbyrået TT erfarer at tidligere Telia-toppsjef Lars Nyberg er blant de tre tiltalte. Han gikk av sammen med store deler av styret i selskapet året etter at skandalen ble rullet opp av SVTs «Uppdrag granskning» i 2012.De to andre det dreier seg om, er tidligere visedirektør Tero Kivisaari og en annen tidligere toppsjef, ifølge nyhetsbyrået.Erkjente bestikkelserTelia har erkjent at de har opptrådt på en uetisk og feilaktig måte i Usbekistan. I går gikk selskapet med på et forlik der de betaler 7,7 milliarder svenske kroner til myndighetene i USA og Nederland i forbindelse med bestikkelsene i Usbekistan.Telia betalte en sum tilsvarende 2,6 milliarder kroner i bestikkelser i Usbekistan, slo USAs finanstilsyn SEC nylig fast. I går erkjente den nye toppsjefen i Telia at selskapet hadde betalt dette beløpet til i bestikkelser til usbekiske tjenestefolk.–Vi erkjenner at selskapet har gjort korrupte betalinger på 330 millioner amerikanske dollar til ulike tjenestepersoner i Usbekistan med start i 2008, sa administrerende direktør Johan Dennelind ifølge Svenska Dagbladet.Fredag sier han at han er glad for å ha fått satt et foreløpig punktum i saken for selskapets del.–Det er gledelig å kunne sette et punktum for dette og gå videre, der selskapet har sagt seg enig i et forlik og nå er ferdig med alle spørsmål som omhandler Usbekistan. Nå er vi klare for å fokusere på Norden og Baltikum, sier Dennelind.Nekter skyldTero Kivisaari nekter bestemt for at han har medvirket til korrupsjon, sier hans advokat Leif Gustafson til TT.Han hevder svensk lov kun gjelder de som har en formell myndighetsposisjon, og ikke uformelle makthavere som Gulnara Karimova.–Mye taler derfor for at vi kommer til å begjære at tiltalen frafalles, sier Gustafson.Styreleder i Telia, Marie Ehrling, sier på sin side at hun er glad for at tiltalene endelig er klare.–Det er positivt at påtalemyndigheten har kommet med en beskjed. Det har alle ventet på, sier Ehrling.(©NTB)


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker