Norge solgte våpen og ammunisjon for 100 mill. til Emiratene

Flere land i den Saudi-ledede alliansen som kriger i Jemen, kjøpte våpen og forsvarsmateriell av Norge i fjor. Emiratene alene handlet for over 100 millioner.

From left to right, Russian Foreign Minister Sergey Lavrov, Emirati Foreign Minister Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan and Arab League Secretary General Ahmed Aboul-Gheit take part in a press conference in Abu Dhabi, United Arab Emirates, on Wednesday, Feb. 1, 2017. The United Arab Emirates' top diplomat has come out in defense of President Donald Trump's order temporarily barring citizens from seven Muslim-majority countries from entering. (AP Photo/Adam Schreck) Adam Schreck
Næringsliv

– Utenriksdepartementet kan ikke garantere at norsk ammunisjon ikke er blitt brukt til krigsforbrytelser i Jemen, sier SVs Petter Eide til NTB.Han mener Norge øyeblikkelig må slutte med å selge våpen, ammunisjon og annet forsvarsmateriell til landene i Saudi-koalisjonen som kriger i Jemen.– Vi mener denne eksporten bryter med intensjonene i den norske lovgivningen, som sier at vi ikke skal eksportere våpen til land i krig, sier Eide.Kraftig vekst Norsk eksport av våpen, ammunisjon og annet forsvarsmateriell økte med 10 prosent i fjor. I alt ble det solgt for 3,6 milliarder kroner i 2016.Tallene er hentet fra stortingsmeldingen om norsk våpeneksport som ble lagt fram fredag. Der går det også fram at Norge i 2016 solgte våpen, ammunisjon eller forsvarsmateriell til Jordan, Kuwait, Malaysia og Oman, i tillegg til De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia. Alle disse er med i Jemen-alliansen.– Disse landene utgjør framvoksende og potensielle markeder for norsk forsvarsindustri, heter det i stortingsmeldingen.

emiratene
Nyheter
Næringsliv