Er Sverige på randen til en finanskrise?

Sveriges samfunnsliv er finansiert, konkluderer en rapport utgitt av tenketanken Katalys.

Finansiering av Sverige har vært sentrert på eiendomsbransjen. Siden finanskrisen i 2008 har svenske banker vært dobbelt så lønnsomme som sine europeiske konkurrenter.Stockholm har det nest mest oppblåste boligmarkedet i verden, ifølge en nylig publisert rapport fra UBS, skriver Business Insider.Ikke en dag går uten nyheter om for høy tilbudside og stillestående priser i Stockholms kommersielle boligmarked.Den svenske økonomien opplever ikke lenger vekst drevet av en lønnsom og voksende eksportindustri, men en voksende banksektor. De svenske bankene har for tiden eiendeler som er fire ganger det nasjonale BNP.Dette er slik Daniel Suhonen fra Katalys, sammen med Markus Kalifatides fra Stockholm School of Economics, forklarer situasjonen.Skiftet skyldes hovedsakelig tilgang til kreditt med gunstige renter, som i de større byene har blitt brukt til investeringer i eiendom og privat forbruk.Ifølge artikkelens forfattere har finanssektoren kommet for å dominere både økonomien og samfunnet som helhet, som gir det svenske boligmarkedet et drivstoff.Usikkerhet, ulikhet og helliggjørelse av velferdssystemet som for tiden kjennetegner det svenske samfunnet, er nært knyttet til denne finansieringen, der en krise snart kunne komme over oss.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også