Nordmenn vil julehandle for 56,3 mrd.

Hovedorganisasjonen Virke anslår at vi kommer til å handle for rundt 10.700 kroner hver i desember i år.

Jul i familien - Foto - Scanpix

Siden julaften i år havner på en søndag, får vi to mindre handledager i desember. Samtidig skjer en stadig større del av handelen i november. Ser vi på de to siste månedene i året, står november for 45,7 prosent av handelen, opp fra 43,9 prosent i 2007.– Black Friday og økt netthandel har endret julehandelsvanene våre. Samtidig er handelen i desember stabil og fortsatt den viktigste måneden for norsk handelsnæring, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel. Tallene fra 2016 viser at omsetningen i desember er 30 prosent høyere enn gjennomsnittet for resten av året. For bransjer som leketøy, ur og gullsmeder og bokhandlere er omsetningen dobbelt så høy i desember som gjennomsnittet i resten av året.I gjennomsnitt handler vi for 10.710 kroner i desember. Av dette er 4.460 kroner dagligvarer og 6.250 kroner fra øvrige butikker. Vi bruker nær 20 prosent mer på dagligvarer i desember enn ellers i året.Mange bruker også juletiden på å reise. Ifølge Virkes Reisepuls, skal 40 prosent av oss på juleferie, en økning fra tidligere år. Av de som skal på ferie, oppgir 16 prosent at de skal til utlandet.– Sol og sommer lokker i jula også. Likevel tror vi mange feirer selve julaften hjemme, før turen går til varmere strøk, sier Sverre McSeveny-Åril, direktør for Virke Reise Utland.– Nær en av til opplyser i tillegg å ha mottatt reiser som gave det siste året. En felles reise kan være en god måte å kombinere gave og skape opplevelser sammen, avslutter han.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker