28-åring utviklet Iota fra Kongsberg

28-årige David Sønstebø fra Kongsberg står bak kryptovalutaen Iota.

28-åringen David Sønstebø er en av fire grunnleggere av den digitale mynten, kryptovalutaen, iota, som denne uken ble verdsatt til 127 milliarder kroner, skriver DN.Sønstebø er den opprinnelige grunnleggeren, som fikk med seg et internasjonalt team med Sergej Ivancheglo, Dominik Schiener og Sergej Popov da han for to år siden satte i gang prosjektet som skulle utvikle seg til iota.– Det var lenge før galskapen rundt lansering av nye valutaer. Vi ba folk støtte prosjektet, uten noen investorpitcher, slik du ser i dag, og satte ikke av noen mynter til oss selv. Jeg måtte kjøpe på akkurat samme basis som andre, sier han til avisen, og viser til at de som laget den andre valutaen ethereum satte av 17 prosent av myntene til seg selv. Det har gjort dem enormt rike.På spørsmål om hvor mye han kjøpte, svarer Sønstebø:– Det eneste jeg kan si er at ingen av grunnleggerne eier mer enn 0,8 prosent. Når man tenker rent pengemessig hadde det vært deilig å eie ti prosent, men det ville ikke fungert, sier Sønstebø (0,8 prosent av 127 milliarder kroner tilsvarer for øvrig 1.016.000.000 kroner red.anm.)Da iota i slutten av november lanserte en ny plattform for handel med data var det uten transaksjonsgebyrer og andre handelsbegrensninger, noe som er blitt et alvorlig problem for bitcoin. Kursen skjøt til himmels og er nå blitt den fjerde største digitale valutaen.– Jeg tror det er fordi vi har gått forbi blockchain. Det er ikke avgifter på transaksjoner, og ingen begrensninger på antall transaksjoner, sier gründeren David Sønstebø fra Kongsberg til DN.


Les også