«Black Friday» dro opp shoppingtall

 DNB-økonom Jeanette Strøm Fjære tror vi handler mer i november og mindre i desember.

Næringsliv

Detaljomsetningen steg 2,1 prosent fra oktober til november etter en nedgang på 0,2 prosent i oktober.DNB Markets slår fast at vareforbruket korrigerte opp i november etter flere svake måneder.«Den kraftige oppgangen forklares i stor grad av «Black Friday» og det er spesielt varer som klær, sko, husholdningsutstyr, kosmetikk og lignende som trekker opp forbruksveksten. Med den kraftige oppgangen i november ser trenden i forbruket en god del bedre ut, etter flere svake måneder. Det kan imidlertid være desembertallene blir noe svakere, dersom vi nå har et sesongmønster med mer handel i november og mindre i desember», skriver DNB-økonom Jeanette Strøm Fjære i en oppdatering.Hun mener forbrukstallene gjør at Norges Bank får bekreftelse på at forbruket ikke er på en vedvarende svakere trend, men at de nok ikke endrer sentralbankens vurderinger nevneverdig.I forrige pengepolitiske rapport signaliserte Norges Bank en renteheving i desember 2018.DNB Markets tror imidlertid hevingen kommer først i september 2019 fordi meglerhuset venter et svakere boligmarked i 2018 og lavere lønnsvekst lenger frem enn Norges Bank forventer.

dnb markets
ssb
detaljhandel
Nyheter
Næringsliv
Makro