FNI-indeksen: Konjunkturoppgangen fortsetter

FNI-indeksen viser at norsk økonomi fortsetter oppgangen etter oljenedturen.

FNI (Financial News Index) indeksen, konstruert av Retriever og CAMP-senteret ved Handelshøyskolen BI, ble sist oppdatert 30. november i år. Med oktober og november bak oss, viser FNI indeksen nå at oppgangen vi så i 3. kvartal tiltar enda litt til inn i 4. kvartal.FNI-indeksen viser med andre ord at norsk økonomi fortsetter oppgangen etter oljenedturen, med tiltagende vekst. Fortsatt er det mange av de samme temaene fra tidligere i høst som trekker indeksen opp i november, det vil si IT, teknologi og oppstartsbedrifter. Særlig varehandel kan trekkes frem som temaer som trekker ned. Oljeservice bidrar også negativt, men i avtagende grad. Retriever og Centre for Applied Macro and Petroleum economics (CAMP) ved BI har inngått samarbeid om å lage en konjunkturindikator for norsk økonomi. Den nye indeksen, FNI (Financial News Index), måler tilstanden i norsk økonomi daglig og vil bli publisert en gang i måneden. FNI-indeksen er konstruert med basis i daglige nyhetsartikler fra mange kilder. Disse blir igjen brukt sammen med BNP for å beregne en daglig konjunkturindeks.