Hegnar om pengebruken i NIF

Å bruke penger som fulle sjøfolk blir i denne sammenhengen en fornærmelse mot sjøfolkene, mener Trygve Hegnar.

Hegnar om pengebruken i NIF

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen torsdag 21. desember 2017:Under en strategisamling for Norges Idrettsforbund (NIF) på Sørum høsten 2016, ble det betalt for 11 flasker vin til 14 deltagere. Det er mulig det er vanlig vininntak på slike samlinger, men det kom etter en serie avsløringer av idrettstoppenes elleville bruk av penger (særlig kostbare viner) både under London-OL og Sotsji-OL.Her er det åpenbart snakk om representasjonsmiddager for og med IOC-medlemmer og rene salgsmiddager for å selge inn Oslo og Norge som arrangør av nytt OL, samt ordinære middager for ledelsen i NIF, men totalinntrykket blir likevel at idrettstoppene, med tidligere generalsekretær Inge Andersen i spissen, har dårlig dømmekraft og liten respekt for bruk av andres penger (Idretts-Norge). VG skal ha mye ros for iherdig arbeid med bilag og festdeltagere.Det nye, som er nesten like oppsiktsvekkende som dyre middager, er Norges Idrettsforbunds bruk av kommunikasjonsbyrået First House i årene 2011 til 2015.Samlet betaling til First House var på 10.140.745 kroner.Åpenbart er det slik at NIF, som alle andre foreninger og bedrifter i landet, kan ha bruk for ekstern kommunikasjonshjelp, selv om stadig flere bygger opp store, egne informasjons-avdelinger, men det må være lov å undres over 10 millioner kroner til First House (intet galt sagt om First House).Ledelsen i NIF, med president Tom Tvedt i spissen, har brukt First House til alt fra rapporter (Tvedt-rapporten om toppidretts-modellen), kronikker i avisene til ordinære SMS-svar til ivrige pressefolk med mer eller mindre vanskelige spørsmål fra VG, NRK og andre.Idrettstoppene har knapt klart noe selv. Det er oppsiktsvekkende når vi snakker om ansatte generalsekretærer eller valgte presidenter.Og det blir lettere å forstå hvorfor prosjektet OL til Oslo feilet. Idrettsledelsen kunne knapt stave selv. Den måtte derfor (blant annet) kjøpe seg positiv omtale (900.000 kroner) i utenlandske medier.Å bruke penger som fulle sjøfolk blir i denne sammenhengen en fornærmelse mot sjøfolkene.Takket være VG får vi også vite at idrettshelten Bjørn Dæhlie fikk 12.500 kroner av NIF for å stille opp i underholdningsprogrammet «Senkveld» for å snakke pent om et nytt OL i Norge, og at den tidligere fotballspilleren Jan Åge Fjørtoft har fått 1,8 millioner kroner for å drive nettverksbygging nasjonalt og internasjonalt, samt å drive PR for OL i Oslo (folke-avstemningen ga knapt ja).Problemet er at NIF og idrettsledere selvfølgelig må kunne hyre inn ekstern hjelp, og det er ikke unaturlig å benytte tidligere idrettsstjerner, men publikum (folket) blir litt ført bak lyset.Vi vet ikke hvem som er betalt.Derimot vet vi nå at NIF lar penger flyte i strie strømmer, slik det ofte går når det ikke er snakk om egne penger.Idretts-Norge trenger åpenbart en ny ledelse, som klarer å svare på spørsmål fra pressen selv, og som ikke forsøker å sette rekord i uheldig drikkekultur.Men idrettsledelsen kan ikke avsettes av kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), som stiller med det meste av pengene, den må velges på nytt av idrettsledere fra hele landet.10.140.745 kroner blir for mye.