Norsk Flygerforbund om fagforeninger i Ryanair: En historisk merkedag

Ryanair har for første gang åpnet for å anerkjenne fagforeninger. – En av de viktigste hendelsene i europeisk luftfart dette tiåret, sier Norsk Flygerforbund.

RYGGE 20130411.Fly fra Ryanair på Moss lufthavn Rygge.Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Christensen, Marte
Næringsliv
– Dette er en historisk merkedag og en av de viktigste hendelsene i europeisk luftfart dette tiåret. Norsk Flygerforbund, som organiserer norske Ryanair-piloter, har vært sentrale i dette arbeidet, sier generalsekretær Katinka Riksfjord Sporsem i Norsk Flygerforbund i en kommentar til NTB.Beslutningen om å åpne for å akseptere fagforeninger kan føre til at Ryanair-flygernes varslede julestreik blir avlyst.
– Betydelig endring
– Å anerkjenne fagforeninger vil være en betydelig endring for Ryanair. Men vi har gjennomført radikale endringer før, sier Ryanairs toppsjef Michael O'Leary i en uttalelse fredag.– Juleflygninger er svært viktige for våre kunder, og vi ønsker å fjerne enhver tvil og bekymring for at de kan bli stanset av en flygerstreik, framholder Ryanair-sjefen.Han har nå tilbudt samtaler med representanter for flygerforbund i Storbritannia, Tyskland, Italia, Spania og Portugal, og håper dette vil mildne streikeklare flygere. Han håper at avtaler med fagforeningene kan være på plass i løpet av neste år.Det irske lavprisselskapet er kjent for ikke å anerkjenne fagorganisasjoner som forhandlingsmotpart, noe som innebærer at selskapets ansatte ikke omfattes av tariffavtaler som er vanlig i andre flyselskaper. Mange av Ryanair-flygerne har opprettet enkeltmannsforetak.