Så mye storspiser vi for i desember

Foto: Scanpix

Tall fra Hovedorganisasjonen Virke viser at nordmenn i snitt handler mat, drikkevarer og andre dagligvarer for 4.460 kroner hver i desember – 20 prosent mer enn i en vanlig måned.

- Nordmenn er veldig glad i tradisjoner, og god mat og drikke er viktig for å få den rette julestemningen, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.I desember vil vi handle mat, drikke og andre dagligvarer for totalt 23,4 milliarder kroner. Tall fra Matprat viser at vi ikke er særlig eksperimentelle på selveste julaften, men spiser stort sett det samme hvert år.- 67 prosent av østlendingene vil ha svineribbe, og 69 prosent av vestlendingene vil ha pinnekjøtt på julaften, slår Størksen fast.Det er lenge siden forbrukerne bare kunne velge mellom røkt og urøkt pinnekjøtt. Bevisste kunder kan finne julemat laget etter samme tradisjon og oppskrift som de er vant til fra sin hjembygd, som eksempelvis tørrmodnet ribbe eller eldhusrøyt pinnekjøtt.- 85 prosent av norske forbrukere sier at de gjerne vil prøve norsk lokalmat. Forbrukerne kan glede seg over et utvalg på nær 1.500 norske lokalmatprodukter, sier Størksen.- Viljen til å eksperimentere med den klassiske julematen er imidlertid større når man inviterer til festbord ellers i julen. Etterspørselen etter spennende oppskrifter øker, og nordmenn gir ribben følge av alt fra asiatiske smaker til østafrikansk krydder, sier Størksen.Etterspørselen etter vegetarprodukter øker, også i julen. Ifølge Matprat er det to prosent av oss som velger vegetarmat på julaften.- Det er også en trend med mer frukt og grønt som del av julematen, sier Størksen.I følge opplysningskontoret for frukt og grønt spiser vi i snitt rundt fem kilo klementiner hver de seks til åtte ukene frem mot jul.