Tyske Ryanair-flygere til streik fredag

Ryanair-flygere i Tyskland går fredag til streik for aller første gang, til tross for at det irske selskapet har lovet å endre sin linje overfor fagforeninger.

Michael O'Leary - Foto: Scanpix

Aksjonen iverksettes på kort varsel og vil vare i fire timer. Den beskrives av flygerforbundet Cockpit som en advarsel til det irske lavprisselskapet etter at de første samtalene mellom forbundet og Ryanair ble avlyst på kort varsel.– Alle flygere som er direkte ansatt i Ryanair, vil bli tatt ut i streik, heter det i en kunngjøring fra Cockpit torsdag.Streiken gjennomføres til tross for at Ryanair for første gang i selskapets historie har åpnet opp for å forhandle om lønn og arbeidsbetingelser med ansattes fagforbund.– ReklamestuntCockpit mener at Ryanair allerede har vist at tilbudet er useriøst ved å nekte å forhandle med to av fem fagforeningsrepresentanter– Ryanairs offentlige tilbud om å forhandle med Cockpit kan kun anses som enda et reklamestunt, sier Ingolf Schumacher i det tyske flygerforbundet.I forrige uke gikk Ryanair-ledelsen ut med et oppsiktsvekkende løfte om å anerkjenne fagforbud som en forhandlingsmotpart etter at flygere i Tyskland, Irland, Storbritannia, Italia, Spania og Portugal hadde truet med streik i protest mot selskapets lønns- og arbeidsbetingelser.Irsk fagforbund anerkjentTorsdag kunngjorde Ryanair at det han anerkjent det irske fagforbundet Impact.– Ryanair har torsdag morgen skrevet til fagforbundet Impact og bekreftet at vi anerkjenner Impact og deres flygerforening i Ryanair, heter det i en uttalelse fra selskapet.Det er første gang en fagorganisasjon anerkjennes av flyselskapet.Kursendringen er blitt tatt godt imot i Norsk Flygerforbund.– Dette er en historisk merkedag og en av de viktigste hendelsene i europeisk luftfart dette tiåret. Norsk Flygerforbund, som organiserer norske Ryanair-piloter, har vært sentrale i dette arbeidet, sa generalsekretær Katinka Riksfjord Sporsem i Norsk Flygerforbund i forrige uke.(©NTB)