USA mener WTO har mistet fokus på handel

USA mener Verdens handelsorganisasjon (WTO) har mistet fokus på handel og er blitt for opptatt av søksmål.  

– WTO har mistet fokus på forhandling og holder på å bli en søksmålsorientert organisasjon, sa handelsutsending Robert Lighthizer under WTO-møtet i Buenos Aires mandag. Han mener flere av medlemslandene utnytter dette og forsøker å nå sine mål gjennom rettstvister i stedet for ved forhandlingsbordet.– Vi må spørre oss selv hvorvidt dette er bra for institusjonen og hvorvidt den nåværende strukturen gir mening, sa utsendingen.Uten å nevne navn sa Lighthizer også at noen medlemsland utnytter sin status som utviklingsland og bryter WTOs regler.USAs president Donald Trump har tidligere uttalt at USAs mål er å fremme amerikanskproduserte varer, noe flere av WTOs medlemmer som er for frihandel, ser på som proteksjonistiske tiltak. Andre erkjenner at det er et behov for reform i WTO.– Vi mener det ikke er bærekraftig å fortsette med et system der én alltid er proteksjonistisk og den andre alltid bryter reglene, sa Argentinas president Mauricio Macri ved åpningen av møtet søndag.(©NTB)