DNB-sjefen ønsker seg en sterkere krone

Kan få ønsket sitt oppfylt i morgen.

Næringsliv

DNB-sjef Rune Bjerke synes 2018 ser veldig lovende ut, med voksende ubalanser som en mulig risikofaktor.- Det er aldri bra med for store svingninger i hverken aksje- eller valutakurser, sier han til TDN Direkt i forbindelse med NHOs årskonferanse tirsdag.30 øre siden før julLike før jul nærmet vi oss 10 kroner mot euroen .- Da så det ut som om kronen var svakere enn de fundamentale forholdene skulle tilsi. Når flere og flere har problemer med å forklare årsakene er det grunn til å være oppmerksom. Særlig når kronekursen ser ut til å løsrive seg fra oljeprisutviklingen som den har vært så veldig tett linket til over en lang  periode, er det også grunn til å følge nøye med, sier Bjerke til nyhetsbyrået. Med en EURNOK i 9,6717 tirsdag ettermiddag, snakker vi om en kronestyrkelse på over 30 øre siden bunnen i desember. Styrkelsen mot dollar er også på rundt 30 øre i samme periode. USDNOK står i skrivende stund i 8,1125.- Det gjør ikke noe om kronen styrker seg litt til. Det ville vært naturlig, med tanke på det vi har sett i dollarkursutvikling og rentedifferanse mellom Norge og resten av Europa, sier Bjerke til TDN Direkt.Kronebyks i morgen?Og DNB-sjefen kan få det som han vil i morgen, når SSB slipper desember-tall for norsk inflasjon. Nordea Markets venter seg et betydelig hopp i underliggende inflasjon (KPI-JAE).- I første del av 2018 vil underliggende inflasjon ligge på 1,5-1,75 prosent, sammenlignet med dagens nivå på 1,0 prosent. Årsaken til oppgangen i inflasjon er i stor grad kronesvekkelsen gjennom fjoråret, skriver analytiker Joakim Bernhardsen i dagens rapport fra meglerhuset.Allerede for tallet som kommer i morgen (som altså er for desember) venter Nordea seg en betydelig oppgang til 1,4 prosent på årsbasis.- Det er ikke fullt så mye kroneeffekt som trekker opp inflasjonen ennå, men høyere prisvekst på flyreiser og matvarer. Konsensus er på 1,2, og Norges Bank har 1,3 prosent. Får vi rett, kan derfor inflasjonstallet dytte EURNOK ytterligere ned, avslutter analytikeren.

dnb
rune bjerke
kronen
NHO
konsumpriser
nordea
Nyheter
Næringsliv
Makro