Fed er bekymret for en ny resesjon og vurderer endringer

Er det slutten for inflasjonsmålet?

Næringsliv

Selv om økonomien og markedene blomstrer, er Fed-ansatte bekymret for hvordan sentralbanken vil reagere på den neste resesjonen, og misliker spesielt scenarioet de ser for seg, skriver CNBC.Det er snakk om et scenario hvor økonomien begynner å gå nedover, men der hvor Fed, med fortsatt lav rente, har liten evne til å svare. Selv om rentene blir senket til null, er det fortsatt bare en brøkdel av den stimulansen Fed har gitt ved tidligere nedgangstider. Fed står altså ovenfor et dilemma når sentralbanken ikke kan kutte renten ytterligere, og blir dermed tvunget til å vurdere ekstraordinære, usikre og kontroversielle tiltak som kvantitative lettelser.Fed har ikke klart inflasjonsmålet på to prosent nesten siden det ble implementert i 2012, noe som undergraver troverdigheten til sentralbanken og samtidig forankrer forventninger om at inflasjonen alltid vil være under målet.Kvantitative lettelser holder ikkeTidligere statssekretær Larry Summers, som talte ved Brookings Institutions-konferansen denne uken, oppfordret Fed til å komme videre med en løsning. Han bemerket at Fed vanligvis har senket renten med fem prosentpoeng over tid for å stimulere økonomien i nedgangstidene. Fed har ikke fem poeng nå, så når neste resesjon står for tur, vil sentralbanken være mindre i stand til å dra i gang hjulene igjen, noe som kan resultere i en lengre og dypere resesjon.«Sentralbanken vil mest sannsynlig ikke ha tilstrekkelig med handlingsrom til å kutte renten så mye som det vil med det nåværende rammeverket», sa Summers.Med henvisning til en nylig forskningsartikkel, uttalte Summers at Fed kan være på nullrente 30 til 40 prosent av tiden fremover hvis Fed ikke endrer sitt nåværende regime. «Jeg er absolutt ikke overbevist om at kvantitative lettelser kan rydde opp neste gang», sa han.Hva med finanspolitikken?Den nylige skatteregningen begrenser finanspolitikken. Løsningen som får mest oppslutning er «prisnivåmål», og minst tre Fed-ansatte har de siste ukene snakket om det. Ved et prisnivåmål har sentralbanken en målsetting knyttet til verdien på en prisindeks, mens ved et inflasjonsmål er målsettingen en prosentvis endring i prisindeksen.Prisnivåmål vil ta hensyn til de siste bommene og be Fed sikte på et høyere mål i fremtiden for å gjøre opp for sine tidligere mangler. Hensikten er at dette ville overbevise markeder og forbrukere om Feds forpliktelse, og dermed drive en høyere inflasjonsrate for å dekke tidligere hull.«Prisnivåmål vil holde prisene lavere i lengre tid», sa Fed-topp John Williams på konferansen. Noen lurer på hvordan Fed vil kunne klare å nå et prisnivåmål, hvis det ikke klarer å nå inflasjonsmålet, og det er også bekymring knyttet til om Fed da vil introdusere mer volatilitet til både inflasjon og vekst.Men en eventuell endring er uansett et stykke unna. Jerome Powell har ennå ikke blitt godkjent som sentralbanksjef, selv om han skal starte sin løpetid om tre uker. Tidligere sentralbanksjef Ben Bernanke, en fortaler for en variant av prisnivåmål, sier den nye lederen sannsynligvis vil utnevne et utvalg for å diskutere problemet, og debatten kan ta alt fra ett år til 18 måneder.«Et sted i 2019 vil det bli noen ganske alvorlige diskusjoner», sa Bernanke.

fed
federal reserve
inflasjon
inflasjonsmålet
prisnivåmål
pengepolitikk
ben bernanke
jerome powell
larry summers
sentralbank
Nyheter
Næringsliv