LO-forbund ber om samordnet lønnsoppgjør

LO-familien må stå samlet i årets hovedoppgjør for å kjempe fram bedre pensjonsordninger, mener flere forbund. Det ventes spent på Fellesforbundets avgjørelse.

LO er inne i sluttspurten av sine forberedelser til vårens lønnsoppgjør, som starter i midten av mars. I år er det hovedoppgjør, som innebærer at det ikke bare er lønn, men også andre elementer i tariffavtalen som er oppe til forhandling.LOs inntektspolitiske utvalg, bestående av LO-lederen og lederne i de største forbundene, samlet seg i uken som var til seminar i København for å forsøke å enes om felles krav og innretning. Dette må være på plass innen 27. februar, når LOs Representantskapet skal vedta kravene for årets oppgjør.– Trenger LOs samlede styrkeDet første LO-forbundene må bli enige om, er om de i år skal gå for forbundsvise oppgjør som de pleier, eller om de for første gang på ti år skal samle seg om et samordnet oppgjør, eller eventuelt en hybridløsning. Tre av de største forbundene i privat sektor – Handel og Kontor, EL og IT Forbundet og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) – mener man i år må samle seg for å kjempe om bedre pensjonsbetingelser, inkludert en bedre avtalefestet pensjonsordning (AFP).– Før jul ble det gjennomført en evaluering av AFP som viste flere svakheter ved ordningen. En logiske følge av dette er at årets oppgjør handler om å rette opp de svakhetene, og det gjør vi best i fellesskap. Vi trenger hele LOs samlede styrke, sier forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT til NTB.


Les også