Industriselskapet 3M gir milliarderstatning til Minnesota etter miljøskandale

Det amerikanske selskapet 3M betaler delstaten Minnesota 6,8 milliarder kroner i erstatning etter å ha forurenset grunnvannet med giftige kjemikalier.

FILE- In this Oct. 24, 2017, file photo, the logo for 3M appears on a screen above the trading floor of the New York Stock Exchange. Manufacturing giant 3M said it will use $600 million of its tax saving to bolster pensions for U.S. workers and will increase capital spending by as much as $100 million this year. But the company also said it expects to increase its buybacks by more, adding perhaps $1 billion to its program. (AP Photo/Richard Drew, File) Richard Drew
Næringsliv
Delstaten har framsatt krav om nær 40 milliarder kroner i erstatning etter at lagring av kjemikalier over flere tiår førte til at naturressurser ble ødelagt og grunnvannet forurenset.Kjemikaliene ble tidligere brukt til å produsere tekstilbeskytteren Scotchgard og andre produkter. Selskapet produserer også sandpapir, limbånd og laminat, samt en rekke andre produkter.Den amerikanske delstaten saksøkte 3M i 2010 og anklaget da selskapet for å ha ødelagt en 160 lang strekning av elva Mississippi, forurenset grunnvannet og skadd dyrelivet.Selskapet hevder at det ikke har gjort noe ulovlig, og forliket innebærer ikke at selskapet erkjenner noe juridisk ansvar for ødeleggelsene, opplyste delstatens riksadvokat Loru Swanson onsdag.– Vi er fornøyd med forliket. Vi tror avtalen vil bidra til å løse et problem i Minnesota. Disse kjemikaliene, som jeg nevnte, ble lagt i jorda. Og vi har et sterkt håp om at erstatningen kan bidra til å rette det opp, sier hun.(©NTB)