Opprørt Kjell Inge Røkke med tøffe beskyldninger mot forlagssjef

Kjell Inge Røkke om «prikken over i-en» i forbindelse med bokfadesen.

Næringsliv

Tiden Norsk Forlag trakk før helgen «Eventyrerne – en fortelling om Aker i vår tid» fra markedet. Det skjedde etter at Morgenbladet avslørte sitat- og kildefusk i boken. Boken ble lagt ut på Akers hjemmesider, men på oppfordring fra forfatter Henrik H. Langeland har selskapet valgt å fjerne manuset.Nå er Aker-eier Kjell Inge Røkke ute med et krast brev på Akers sider. Han finner forlagssjef Richard Aarøs oppførsel og handlinger rundt bokutgivelsen uetterrettelig og uetisk. «Prikken over i-en i denne bokutgivelsesfarsen opplevde jeg fredag 9. mars – samme dag som Tiden Norsk Forlag trakk boken. Timer etter at Morgenbladets anmelder avslørte sitat- og kildejuks i boken, bekreftet Richard Aarø til Aker at han hadde gjort skjulte opptak av samtaler han har hatt med meg – på telefon og i et møte med konsernsjef Øyvind Eriksen og meg i våre kontorer. Forlagssjefen har gitt DN tilgang til hele eller deler av opptakene», skriver Røkke.«Hvordan føles det å trykke på en opptaksknapp i det skjulte når du møter din oppdragsgiver? Til sitt forsvar svarte Aarø at det ikke var ulovlig å gjøre opptak. Det er vi enige om, men i min verden er det hinsides alle etiske og moralske grenser for anstendig oppførsel», skriver Røkke.Røkke sier i brevet at han ikke har noe å skjule.Aker benyttet ifølge Røkke sin avtalefestede rett til å skrinlegge bokprosjektet etter å ha kjøpt og betalt forfatter og forlag.«DN er det mediet som har dekket denne saken bredest og hyppigst før bokutgivelsen. Årsaken til det skjønte jeg mer av kvelden 9. mars da Richard Aarø sendte meg en tekstmelding om at boken var trukket, og han avsluttet med følgende: «Jeg har samtidig bedt DN avblåse saken». Avblåse hvilken sak? Ja, saken om de skjulte opptakene som skulle bekrefte Aarøs versjon. Når Aarø skriver at han kan avblåse en sak i DN, indikerer forlagssjefen også at han kan blåse i gang en sak i DN», skriver Røkke.Røkke skriver at de har  advart Richard Aarø om bokutgivelsen siden i fjor høst.«De siste månedene har forlagssjefen trykket på både båndopptaker og medieknapper for å få oppmerksomhet om boken. Er dette arbeidsmetoder Aarø og det Gyldendal-eide forlaget kan være bekjent av? Hvor går grensen på hva som er god og skikkelig oppførsel i Tiden?», spør Røkke i brevet.Aarø skriver følgende i en kort e-post til Hegnar.no:«Det er veldig mange detaljer i denne saken, og jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på påstandene Røkke kommer med i brevet. Jeg kan bare beklage utfallet denne saken har fått. Det er uheldig for alle parter»

Nyheter
Næringsliv