– Potensielt kan effektene bli veldig negative

Verden kan være nærmere en ødeleggende handelskrig med president Donald Trumps toll på aluminium og stål. USA abdiserer som handelsleder, mener ekspert.

Næringsliv

Den amerikanske presidenten varslet nylig at han ønsker å innføre 10 prosent toll på aluminium og 25 prosent toll på stål. Torsdag kveld undertegnet han den kontroversielle ordren som gjør at det om 15 dager innføres en slik toll. Canada og Mexico får unntak inntil videre.Dermed har USA tatt et nytt skritt som kan føre verden inn i en nedadgående spiral av nye tollsatser og mottiltak og i ytterste konsekvens en verdensomspennende og ødeleggende handelskrig, frykter eksperter.– Trumps trusler er ikke bare er tomme ord. Den nye politikken markerer slutten på 70 år med USA som leder av verdens handelssystem, sier seniorforsker Arne Melchior, som forsker på internasjonal økonomi og handel på NUPI.Beskytte hjemlig industriDNBs seniorøkonom Knut Magnussen er ikke i tvil om at USA under Trump går i proteksjonistisk retning, men mener det er for tidlig å slå fast hvor alvorlige følger det vil få for verdensøkonomien.– Potensielt kan effektene bli veldig negative. Men slike tiltak rammer også USA og amerikanske selskaper. Det er et viktig argument for å tro at det ikke blir så ille, sier han til NTB.– Trump lytter tross alt til næringslivet, og jeg tror det kan komme kraftigere utspill derfra som gjør at han justerer politikken.

knut a magnussen
donald trump
Nyheter
Næringsliv