De nye reglene er spesielt ment å sikre bedre beskyttelse av personer som varsler om brudd på EUs lover og regler.– Hvis mennesker med innsidekunnskap ikke hadde hatt mot til å snakke ut, ville mange skandaler aldri ha blitt kjent. Bare tenk på Panama Papers, Lux Leaks, Dieselgate og Cambridge Analytica. Disse menneskene tok en enorm risiko, både juridisk og fysisk, påpeker EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans.– Varslere betaler ofte en høy pris for sine handlinger. Derfor mener vi de må beskyttes bedre, sier han.Det nye EU-regelverket skal sikre klare prosedyrer for varsling og sikre beskyttelse mot oppsigelse og annen form for straff for dem som sier ifra om kritikkverdige forhold.Et modig forslag, mener organisasjonen Transparency International.– Kommisjonen har lagt fram et ambisiøst forslag, sier Nicholas Aiossa ved organisasjonens EU-kontor.(©NTB)