<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

LO Stat vil ha mindre til lederne i årets tarifforhandlinger

LO Stat vil ha slutt på at lederne i staten øker lønna mye mer enn andre statsansatte. I fjor økte lederlønningene over dobbelt så mye som gjennomsnittet.

    Publisert 6. apr. 2018 kl. 06.38
    Oppdatert 6. apr. 2018 klokken 06.40
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 217 ord

    Mens ansatte i staten generelt kom dårligst ut av lønnsoppgjøret i fjor, med en lønnsvekst på 2,3 prosent, viser tallene fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) at topplederne i staten økte lønna med 5,5 prosent fra 2016 til 2017, skriver Fri Fagbevegelse.De siste ti årene har de 188 statslederne som er med i statistikken, hatt en gjennomsnittslønn på nesten 1,3 millioner kroner. I samme periode har lønnsveksten vært på 5,2 prosent.– Nå må staten se til at det ikke nok en gang blir lederne som karrer til seg mest penger, sier LO Stat-leder Egil André Aas. Han mener at utviklingen er en direkte konsekvens av at store deler av pengepotten er delt ut lokalt.– Da har vi ikke lenger en overordnet kontroll over hvordan pengene blir fordelt. Den største delen av potten må fordeles sentralt, understreker han overfor Fri Fagbevegelse.Frist for partene til å bli enige i årets oppgjør er ved midnatt 30. april. Forhandlingene startet opp torsdag og nettopp reallønnsvekst og fordeling av lønnstilleggene er ett av hovedpunktene i forhandlingene.SV foreslo i fjor å innføre lønnstak for statlige ledere og ville forby lederlønninger i staten som oversteg statsministerens lønn på rundt 1,6 millioner kroner. I november i fjor var det hele 143 statsledere som hadde høyere lønn enn statsministeren.Forslaget ble behandlet i Stortinget før påske, men ble ikke vedtatt.(©NTB)