Voss-familie har tjent 37 mill. på sølv

Produksjon av bunadssølv er gull for Sylvsmidja på Voss. Familiebedriften har generert et samlet overskudd på 37 millioner kroner de siste tre årene.

Publisert 2. april 2018 kl. 08.53
Oppdatert 2. april 2018 klokken 09.03
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 406 ord
Finansavisen:- Våre forhandlere melder om en jevn økning i bunadssalget. Dermed øker jo også salget av bunadssølv. Det kommer hele tiden nye konfirmanter, og i tillegg er det gjerne slik at mor kjøper seg ny bunad når barnet skal konfirmeres, sier markedssjef Kristin Myhre i Sylvsmidja.Sylvsmidjas resultat påvirkes naturlig nok av sølvprisen. Den har ifølge Myhre vært stabil det siste året, og Sylvsmidja har derfor valgt å ikke øke sine priser i år. Driftsresultatet i Sylvsmidja endte på 11,2 millioner kroner i fjor. Det gir en driftsmargin på 12,5 prosent.- Vi ser en svak vekst i år. Sesongen for bunadssølv er over 31. mai. Da vet vi mer om hvordan årets utvikling vil bli, sier Myhre.
I dag eier hele 60 prosent av norske kvinner og rundt 20 prosent av norske menn en bunad. Bunadssølvprodusenten Sylvsmidja mener likevel ikke at markedet for bunader og bunadssølv er mettet.- Herremarkedet er også interessant, ettersom kun 20 prosent foreløpig eier en bunad. Man trenger store mengder sølv også til en herrebunad. Hvert år opplever vi en boom 18. mai fra menn som ønsker seg bunad til neste års 17. mai, fortsetter hun.LønnsomTil tross for at Sylvsmidja nå tilbyr livstidsgaranti på bunadssølvet, er det mulig å vokse. I fjor nådde selskapet en omsetning på 89,7 millioner kroner; en vekst på et par prosent fra året før.- Jeg vil si at vi vokser på grunn av livstidsgarantien, for dette gir våre kunder en trygghet ingen andre i bransjen tilbyr, sier Myhre, og legger til at det ikke bare selges sølv til nye bunader; det suppleres også.- Det er mye tilbehør til en bunad. En del velger etter hvert å skaffe seg sølvbelte. Det koster mellom 7.000 og 14.000 kroner. Bunadssmykker er dessuten en voksende kategori.I løpet av de siste tre årene har Sylvsmidja generert et overskudd før skatt på 37 millioner kroner. Eierne er blitt tilgodesett med utbytter på til sammen 16,5 millioner kroner i samme periode.– Sesongen er over 31. maiSylvsmidja har 2.600 varelinjer og tilbyr sølv til 64 bunader. Bunadssølv står for 99 prosent av selskapets omsetning. I tillegg kommer smykkekolleksjonen Spor.- Vi har 15 gullsmeder hos oss. For dem er det spennende å også jobbe med noe annet enn bunadssølv, forklarer Myhre.- Hvilke forventninger har dere til den økonomiske utviklingen i 2018?Sylvsmidja ble startet av gullsmedmester Leif Johannessen i 1940. I dag, 78 år senere, er selskapet fortsatt eid av familien Johannessen. Sylvsmidja er den største privateide bedriften på Voss.