Bellona anmelder Sporveien

Miljøstiftelsen Bellona anmelder Sporveien etter at det ble bekreftet fra politiet at onsdagens oljelekkasje skjedde på Sporveiens anlegg på Ryen.

Næringsliv

Opp mot 50.000 liter fyringsolje rant onsdag ettermiddag ut i Alnaelva og videre mot fjorden i Oslo. Lekkasjen skjedde på Sporveiens anlegg i Vårveien 55 på Ryen.Bellona-leder Frederic Hauge sier de jobber på spreng med å undersøke saken og varsler at han vil anmelde Sporveien.– Vi er oppe i Vårveien og forsøker å komme inn, men de nekter oss. Dette er grov miljøkriminalitet og det må etterforskes. Vi blir her helt til vi har funnet ut av dette, sier Hauge til NTB.Bellona-lederen refser Sporveien for å ha dyttet skylden over på andre.– Hvorfor har de ikke vært ute å fortalte dette før? Hva har de å skjule? De har forsøkt å skjule seg bak at det var vært en annen operatør, men nå er det helt åpenbar at det er Sporveien som må stilles til ansvar her, tordner han.– Mislykket beredskapHauge mener Oslo kommune burde ha iverksatt tiltak så snart meldingen om utslippet kom, like før klokken 16.30 onsdag ettermiddag.– Her har brannvesenet handlet alene, og det har vært mislykket, mener Hauge.Hauge forteller at Bellona nå prøver å få oversikt over miljøskadene utslippet har medført og sier at de allerede har fått inn mange rapporter om død fisk.– Dette kommer til å vare i flere dager, og jeg tror ikke folk kan bade i Sørenga på en stund, sier han.– Manglet ikke ressurserInformasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat, Lars Magne Hovtun, kjenner seg ikke igjen i Hauges beskrivelser og forteller til NTB at oljevernhendelser i Oslofjorden er noe brannvesenet er godt rustet for og trener på jevnlig.– Det var ikke slik at vi manglet ressurser i den innledende fasen, slik det beskrives i Hauges kritikk. Vi hadde et veldig godt samarbeid med flere kommunale etater for å forhindre forurensing, blant annet andre brannvesen, vann- og avløpsetaten var med oss flere steder i går, i tillegg til tett kontakt med Bymiljøetaten og Sporveien. Så det at vi sto alene er direkte feil, sier Hovtun til NTB.Informasjonssjefen sier at det er rutine å evaluere slike hendelser og at det også er tilfelle her.– Vi skal selvfølgelig være ydmyke nok til å evaluere hvordan vi håndterte dette og hva vi kan lære av det, sier Hovtun.Brannsjefen og Oslo kommune skal orientere pressen om saken torsdag ettermiddag.(©NTB)

bellona
sporveien
forurensning
fyringsolje
sørenga
Nyheter
Næringsliv