Oppdrettsnæringens stadig økende behov for såkalt leppefisk, som spiser lakselus i oppdrettsmerdene, har ført til en kraftig økning i fisket og i prisen per fisk. I 2014 ble det fisket 15,5 millioner leppefisk, og i fjor var antallet økt til 28 millioner, ifølge DN.Tidligere i vår bestemte fiskeriminister Per Sandberg seg for å stenge det åpne fisket, sette en maksimal kvote på 18 millioner fisk og i første omgang tildele kvote på 45.000 fisk til 211 fartøyer som alle har fisket leppefisk for minimum 50.000 kroner i året i perioden 2014–2016.Reidar Skåtøy (71) i Os kommune sør for Bergen har nå solgt sin kvote. Prisantydningen i annonsen han satte inn i Fiskeribladet var ifølge avisen 1,2 millioner kroner pluss moms.- Jeg fikk det jeg ville ha fra en lokal kjøper, sier Skåtøy til avisen, som er tydelig fornøyd med «gaven» fra regjeringen.- Men det er ikke noen upris når du tenker på at du med stadig økende priser på leppefisken fort kan omsette for 700.000-750.000 kroner i året. Da har du jo tjent inn igjen kvotekjøpet på to år, sier Skåtøy til DN, og viser til at prisen til fiskeren per leppefisk i år trolig passerer 15 kroner stykket.