Merkel: Europa kan ikke lenger stole på USAs beskyttelse

Michael Sohn

Europa kan ikke lenger stole på at USA vil beskytte verdensdelen, sier Tysklands statsminister Angela Merkel, som oppfordrer EU til å ta skjebnen i egne hender.

– Det er ikke lenger slik at USA simpelthen beskytter oss. Europa må ta skjebnen i egne hender. Det er framtidens oppgave, sa Merkel torsdag etter et møte med Frankrikes president Emmanuel Macron i Aachen i Tyskland.Merkels uttalelser kom etter at USAs president Donald Trump sa han trekker USA fra atomavtalen med Iran – en avtale som både Tyskland, Frankrike og EU har skrevet under på.Under møtet diskuterte Merkel og Macron behovet for EU-reformer. Macron ga uttrykk for utålmodighet overfor Tyskland. Tyskland har vært motstander av Frankrikes reformforslag for eurosonen, der Frankrike ønsker en felles finansminister og et felles budsjett, uttalte Macron.– Ikke vent. Handling nå, sa Macron i en oppfordring til Merkel. Han viste til at i en tid der atomavtalen med Iran og Parisavtalen kastes over bord, har Europa større behov enn noen gang tidligere for å stå sammen og vise større styrke.– Hvis vi godtar at andre stormakter, inkluderte allierte, setter seg selv i en situasjon der de bestemmer over vårt diplomati, vår sikkerhet, og noen ganger får oss til å påta oss de største risikoene, så er vi ikke lenger suverene og vi ikke lenger fremstå som troverdig overfor folkemeningen, sa Macron.Merkel understreket på sin side at uenigheter innad i EU fortsatt hindrer ytterligere integrasjon, og hun medgikk at diskusjonen mellom Frankrike og Tyskland rundt eurosonen er "vanskelig".(©NTB)uvakt@ntb.no