USA letter sanksjoner mot kinesisk selskap

Det hvite hus sier de har inngått en avtale med det kinesiske telekomselskapet ZTE og letter de knusende sanksjonene mot selskapet.

FILE - In this April 7, 2017, file photo, U.S. President Donald Trump gestures as he and Chinese President Xi Jinping walk after their meetings at Mar-a-Lago in Palm Beach, Fla. A year after Trump tried to disarm Xi at Mar-a-Lago with smooth talk and hospitality, he's resorted to hard ball and found that Xi is willing to throw it back. But at least for now, the acrimony over trade is unlikely to spill over into sensitive national security issues.(AP Photo/Alex Brandon, File) Alex Brandon
Næringsliv

President Donald Trump varslet for to uker siden at han ønsket å hjelpe selskapet tilbake på beina.«President Xi og jeg samarbeider for å hjelpe det svære kinesiske telefonselskapet ZTE tilbake på fote. Altfor mange jobber tapt i Kina. Handelsdepartementet har fått beskjed om å få det gjort», tvitret han 13. mai.Stengte avdelingerSelskapet ble suspendert av USA som følge av amerikanske sanksjoner fordi det eksporterer produkter til Iran og Nord-Korea. På bakgrunn av dette vil den nye avtalen trolig skape reaksjoner i den amerikanske kongressen, ifølge AFP.ZTE måtte stenge flere avdelinger etter at amerikanske firmaer fikk forbud mot å selge deler, inkludert mikrochips, til selskapet, som er Kinas største produsent av smarttelefoner.Selskapet hadde allerede i fjor godtatt en bot på 1,2 milliarder dollar, men etter at de amerikanske sanksjonene ble innført, har det slitt for å opprettholde produksjonen.Forsonlig utspillZTE har 75.000 ansatte og virksomhet i 160 land. I USA er ZTE den fjerde største leverandøren av smarttelefoner etter Apple, Samsung og LG, men på grunn av sikkerhetshensyn bruker ingen av USAs teleselskaper teknologi fra ZTE.Trumps initiativ for å redde ZTE oppfattes som et forsonlig utspill midt i en bitter handelskonflikt mellom de to landene, utløst av Trumps krav om mer rettferdig handel.(©NTB)

donald trump
xi jinping
zte
usa
kina
Nyheter
Næringsliv