Bønder frykter store tap grunnet tørken

Ikke siden 1992 har bøndene opplevd så dårlige vilkår for avlingene sine og verst er det på Østlandet. De siste dagenes regn har bidratt noe, men ikke nok.

Næringsliv

Landbruksdirektoratet tror mange bønder vil sitte igjen med dårlige avlinger etter de lange periodene uten betydelig regn.– Vi er kjempeglade, både jeg og andre bønder her i Ringsaker. Regnet er kjærkomment, sier Helmer Amb, som leder Ringsaker Bondelag, til NRK.I Norges største jordbrukskommune har det kommet 35 millimeter regn siden den første slåtten, og dermed ser situasjonen litt lysere ut enn bare for noen få dager siden.Men det ser tørt ut på værvarselet for de neste ti dagene, og Amb skulle gjerne hatt enda mer regn for at det ikke skal bli fôrkrise.– Slik det ser ut nå kan vi forvente erstatningssøknader fra rundt 3.000 bønder på landsbasis, men jeg må understreke at det er stor usikkerhet i antallet, sier Gunn Eide, seksjonssjef for landbruk- og naturskadeerstatning i Landbruksdirektoratet.Vestfold, Østfold og Akershus ser ut til å være hardest rammet.– På landsbasis anslår vi å betale ut 200 millioner kroner for avlingssvikt. For å sammenligne ligger gjennomsnittet mellom 35 og 40 millioner kroner i året, sier han.Leder i Østfold Bondelag, Svend Arild Uvaag, ber bøndene dokumentere skadene, notere ned hva som høstes og ta bilder av skadene. Landbruket har en erstatningsordning for avlingsskade som gir rett til å få dekket inntil 70 prosent av normalavlingen.– Det er nesten litt sterkt å se hvor dårlige avlingene er. Noen snakker om avlinger nede på 50–100 kilo der det er rundt 500 kilo for en gjennomsnittsavling, sier han.(©NTB)

bøndene
sommer
været
Nyheter
Næringsliv