- Derfor heves renten i dag

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets er klar i sine spådommer før dagens viktige rentemøte.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets er overbevist om at den amerikanske sentralbanken vil heve renten i kveld:«Amerikansk økonomi går for full maskin. Inflasjonen tikker oppover som følge av høyere lønnsvekst og arbeidsmarkedet strammes stadig mer til. Vi må 50 år tilbake i tid for å finne lavere ledighet enn nå. Fed vil derfor i dag heve båndet for styringsrenten for andre gang i år med 25 basispunkter (bp) til 1,75- 2 prosent», skriver Olsen i sin morgenrapport.Han mener spenningen er knyttet til «dot plotet» som viser rentesynet fremover til de ulike medlemmene i FOMC. «Om bare ett av medlemmene løfter sin rentebane vil medianen blant medlemmenes forventning (som er det markedet fokuserer på) flyttes opp fra totalt tre økninger i år til fire. Vi tror fasiten blir fire. I så fall bør vi se et lite løft i fremtidsrentene i markedet, der prises det bare inn rett over tre. På pressekonferansen kommer nok også sentralbanksjef Powell til å utdype hva som menes med det «symmetric nature of the inflation target». Vi tror Fed med denne presiseringen ønsker å unngå en for rask reprising i rentemarkedet selv om inflasjonen for en periode skulle komme til å ligge noe over målet på 2 prosent. Etter mange år med for lav inflasjon kan det være greit å ha en inflasjon litt over målet for å være sikker på at inflasjonsforventningene forankres rundt 2 prosent, vil Powell si. Vi tror også presiseringen innebærer at det skal en god del til før Fed øker farten fra dagens tempo på en renteheving a 25 basispunkter per kvartal», skriver Olsen.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker