Millioner av egg ble trukket fra butikkhyller, og mange hønsefarmer ble stengt etter at det ble funnet rester av insektmiddelet fipronil i nederlandske egg sent i fjor juli.En etterlengtet uavhengig granskningsrapport, som ble publisert mandag, viser imidlertid at det var indikasjoner på at egg var forgiftet av fipronil allerede i november 2016. Det nederlandske mattilsynet NVWA burde tatt grep, mener granskerne.– Bedrifter i produksjonskjeden, NVWA og landbruks- og helsedepartementene mislyktes alle i å prioritere matsikkerhet, heter det i rapporten.Til tross for at man så tegnene allerede i 2016, varslet ikke myndighetene om de fipronil-inneholdige eggene før 1. juli, og rundt 258 hønsefarmer ble først stengt uka etter.Innen da hadde millioner av egg allerede blitt solgt til 40 land. Norge har imidlertid ikke importert egg fra Nederland de siste 30 årene, ifølge Statistisk sentralbyrå.Skandalen ruller fortsatt. I forrige uke kom det fram at 60 nederlandske organiske hønsefarmer hadde brukt 15 uautoriserte insekts- og desinfiseringsmidler, ifølge matsikkerhetsorganisasjonen Foodwatch.Senest 11. juni trakk tyske myndigheter 73.000 nederlandske egg fra hyllene fordi de inneholdt rester av fipronil.Skandalen knyttes til et stoff som ble brukt av det nederlandske selskapet Chickfriend. To av selskapets direktører er pågrepet, men ingen av dem er stilt for retten.(©NTB)