- Møtet ble regnet som en non-event, men...

Det kan komme spennende signaler fra den europeiske sentralbanken i dag.

Viktigst i dag blir rentemøte hos ECB, fastslår Nordea Markets' Erik Bruce i dagens morgenrapport.«Det er ikke rentebeslutningen som er spennende, vi blir stående på - 0,4 prosent. Opprinnelig ble møtet regnet som en non-event, men i forrige uke bidro sjeføkonom Praet i ECB til spekulasjoner om at vi kan få nyheter om fremtiden til QE-programmet allerede i dag: «Governing Council will have to assess whether progress so far has been sufficient to warrant a gradual unwinding of our net purchases». Fra før var det ventet at en avgjørelse om programmet, det vil si nedtrappingen, først ville komme på juli-møtet og rentene steg på talen. Vårt syn er riktignok at vi må vente en måned til. Men klart vi er i tvil og skulle komme en melding om nedtrapping av QE vil den nok også bli gitt sammen med dovish signaler om rentene. Det vil dempe markedsreaksjon, skriver Bruce.Kjersti Haugland i DNB Markets trekker også frem rentemøtet som dagens høydepunkt.«Om vi får rett, vil ECBs pressemelding klokken 13.45 vise at verdipapirkjøpsprogrammet APP trappes ned i fjerde kvartal til 15 milliarder euro månedlig, det halve av dagens kjøp. En horisont så kort som tre måneder vil i seg selv være et tydelig signal på at ECB tar sikte på å avslutte kjøpene ved årsslutt. Det vil ikke være hensiktsmessig for sentralbanken å si dette direkte og dermed binde seg til masten. Nøkkeltallene har tross alt vært av den ruglete sorten så langt i år. Gårsdagens industriproduksjonstall for eurosonen var enda svakere enn forventet, med et fall på 0,9 prosent fra mars til april. Om den negative tendensen fortsetter, eller om uroen omkring Italias statsfinanser og eurotilknytning eskalerer, kan APP ende opp med å bli forlenget inn i 2019», skriver Haugland. Vi tror imidlertid mest på at det økonomiske oppsvinget fortsatt vil holde seg sterkt nok til å få arbeidsledigheten videre ned, slik at lønnsvekst, og etter hvert også prisveksten, tar seg sakte opp mot målet. Vi tror også at det er mest sannsynlig at Italiauroen ikke blusser opp den nærmeste tiden (les mer om det her ). Da ligger forholdene til rette for at kjøpene avsluttes ved nyttår, og at renten etter hvert (nærmere bestemt i september) settes opp. Vil du lese mer om bakgrunnen for våre forventninger til dagens møte, les her.