NHO jubler over unntak fra EU-toll

NHO-sjef Kristin Skogen Lund mener Norge har EØS-avtalen å takke for løftet om at norske bedrifter vil bli skånet hvis EU innfører beskyttelsestoll.

Næringsliv

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker forsikret tirsdag om at eventuell beskyttelsestoll ikke vil ramme Norge.– Jeg er veldig glad for at norske bedrifter blir skånet, sier Skogen Lund.Beskyttelsestoll på stål og aluminium fra EUs side kunne ifølge henne ha rammet norske arbeidsplasser hardt.– Vi er ikke EU-medlem, men likevel fullt integrert i europeisk økonomi gjennom EØS-avtalen. Jeg tror vi i stor grad kan takke denne avtalen for den positive avgjørelsen, sier Skogen Lund, som samtidig berømmer regjeringen for vellykket lobbyinnsats i saken.Også utenriksminister Ine Eriksen Søreide hilser de nye signalene fra EU velkommen. Hun avslører samtidig at hun selv fikk de samme signalene fra EUs handelskommissær Cecilia Malmström allerede i forrige uke.– Dette er en sak vi har jobbet målrettet med i lang tid. Det er både viktig og positivt at EU deler vårt syn om at det ikke skal etableres beskyttelsestiltak mellom EØS-medlemmene, sier Søreide.– EUs beslutning viser klart verdien av EØS-avtalen og deltakelsen det indre marked og skaper forutsigbarhet for norske bedrifter, sier hun.(©NTB)

NHO
Kristin Skogen Lund
eu
toll
stål
aluminium
Nyheter
Næringsliv