Rekordhøy laksepris i mai

Sterk etterspørsel gir rekordhøy laksepris.

Næringsliv

Norge eksporterte 165.000 tonn sjømat for totalt 8,5 milliarder kroner i mai. Volumet falt med elleve prosent, mens eksportverdien økte med 821 millioner kroner, eller elleve prosent, sammenlignet med mai i fjor, opplyser Norges sjømatråd i en pressemelding tirsdag.Så langt i år har Norge eksportert 1,2 millioner tonn sjømat til en verdi av 40 milliarder kroner. Eksportvolumet har økt med 12 prosent, mens verdiveksten er på 1,6 milliarder kroner, eller fire prosent.- Med en gjennomsnittspris på 73,73 kroner per kilo fersk hel laks, opplevde vi i mai den høyeste månedlige gjennomsnittsprisen for laks vi har registrert. Årsakene til den høye prisen er en sterk etterspørsel og en fortsatt svak krone mot euroen. Det har aldri vært registrert en høyere eksportverdi for norsk laks til EU i en enkeltmåned. Eksportverdien for laks til EU i mai endte på 4,6 milliarder kroner, sier direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges Sjømatråd, Asbjørn Warvik Rørtveit.Norge eksporterte 81.000 tonn laks til en verdi av 6,1 milliarder kroner i mai. Veksten i eksportvolumet til EU var 10.500 tonn, mens den totale veksten i volum var 8.400 tonn, eller 12 prosent. Verdien økte med 851 millioner kroner, tilsvarende 16 prosent i forhold til mai i fjor. Hittil i år er det eksportert 400.000 tonn laks til en verdi av 27 milliarder kroner.Mens gjennomsnittsprisen for fersk hel laks var 69,76 kroner i mai 2017, var den 73,73 kroner per kilo i mai 2018. Polen, Frankrike og Danmark var største mottakere av laks fra Norge i mai. Også USA har en sterk verdivekst, opp 82 millioner kroner eller 24 prosent fra mai i fjor. Det er den beste mai-måneden for eksport av norsk sjømat til USA noensinne.

laks
lakseprisen
eksport
norges sjømatråd
Nyheter
Næringsliv