Sandberg vil åpne for flere kvoter for sjarkeiere

Regjeringen og fiskeriminister Per Sandberg (Frp) vil gjøre det mulig for sjarkeiere å kjøpe opp flere kvoter. 

Næringsliv

Mens man på de større båtene kan kjøpe opp kvoter og samle dem på færre båter, har sjarker kun hatt muligheten til å kjøpe én kvote. Nå vil fiskeriministeren endre struktureringen, skriver Klassekampen.– Kvotesystemet skal bidra til at fiskeressursene forvaltes og høstes på en effektiv måte, til beste for samfunnet, sier Sandberg, som møter stor motstand langs kysten.Fiskekjøper Olaf Pedersen i selskapet Glea i Lofoten kaller forslaget katastrofalt. Han frykter at mange av dagens eldre sjarkeiere blir fristet til å selge seg ut av næringen, og at unge fiskere ikke får råd til å kjøpe kvotene.Han får støtte fra Fylkesutvalget i Finnmark som ber Sandberg trekke forslaget. Fylkesråd Johnny Ingebrigtsen (SV), som selv er fisker, mener forslaget vil ramme distriktene og at fiskerettighetene havner blant dagens fiskeri-milliardærer, og kanskje i utlandet.I Tromsø lanserer Kystens tankesmie AS en alternativ plan der sjarkene får større kvote, og at tilgangen til fiskeressursene spres langs hele kysten.Sandberg skal ha åpne møter i Nord-Norge, på Vestlandet og på Sørlandet i løpet av juni.(©NTB)

per sandberg
fiskeri
Nyheter
Næringsliv