- «Skummel» laksepris

Lakseprisen svinger mer opp og ned enn før, og er på de siste ti årene blitt en av de mest usikre råvareprisene i verden. 

Næringsliv

De siste to ukene har lakseprisen hatt sitt største og raskeste fall på flere år. Prisen ble redusert med 30 prosent på to uker, fra 80 til 55 kroner per kilo, skriver DN.- De siste ti årene har prisusikkerheten til lakseprisen doblet seg. Laks er blitt en risikabel råvare, og lakseprisen er like usikker som oljeprisen. Før var lakseprisen mindre usikker enn andre råvarer, nå er den mer usikker enn gjennomsnittet, forteller forsker Bård Misund ved Universitetet i Stavanger til DN.Sammen med forskerne Frank Asche og Atle Øglend har han undersøkt hvordan lakseprisen har forandret seg hver uke over mer enn ti år.- Vi ser at lakseprisen går mye ned en uke og mye opp neste uke. Eksportørene kan tape på store svingninger, og marginene deres varierer mye mer enn før, sier Misund til avisen, som får støtte hos næringen.- Det er blitt større svingninger og høyere priser. Det er høy pris og høy risiko. Det er veldig skummelt å selge i spotmarkedet, med potensial for å tape 10 - 15 kroner kiloet, forteller innkjøpssjef Ben Hustadnes i Aalesundfisk til DN, som har solgt laks i 29 år.

laks
lakseprisen
fiskeri
Nyheter
Næringsliv