CO2-mangel i Europa fører til at Aass Bryggeri må stanse ølproduksjonen. Det kan bli ølmangel i hele landet i løpet av de neste ukene.– Dersom bryggeriene ikke får leveranser i løpet av helga, vil alle bryggerier gå tomme for CO₂. Det vil merkes på alle utesteder og butikker i løpet av ei uke eller to, sier Petter Nome, direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen, til .Aaas Bryggeri i Drammen stanser ikke bare ølproduksjonen, men produksjonen av alle kullsyreholdige drikker.Daglig leder Christian Aass sier at dette aldri har skjedd før.– Det er utrolig kjedelig, det har aldri skjedd før. Heldigvis har vi varer på lager, sier han til .CO2-mangelen har også ført til at Oslo kommune har innført forbud mot vanning med hageslange eller spreder. CO2 brukes i renseanlegget til vannforsyningen, og kapasiteten her er nedsatt på grunn av mangelen. Dersom vannbehandlingsanlegget går tomt for CO2 vil innbyggerne i Oslo bli nødt til å koke vannet før det drikkes.– BeklagerPå grunn av svært begrenset tilgang på flytende CO2 i Nord-Europa har Praxair Norge, som produserer flytende CO2 i Porsgrunn, valgt å prioritere leveranser til kunder som ivaretar liv, helse, dyrevelferd og sikkerhet.– Vi har vært i en vanskelig leveransesituasjon av flytende CO2 over hele Nord-Europa, og vi beklager sterkt de ulempene det medfører, sier administrerende direktør Sigurd Haukeli i Praxair Norge.Mangel i EuropaDet er håp om at CO2-produksjonen kan starte opp 12. juli, men ifølge Haukeli er dette usikkert.Selskapet produserer flytende CO2 ved sin fabrikk i Porsgrunn, basert på CO2 i rågassform. Dette er et biprodukt fra ammoniakkproduksjonen ved Yaras ammoniakkfabrikk i samme by.På grunn av vedlikeholdsbehov stenger hvert år flere av ammoniakkfabrikkene i Europa i april til juni, noe som kan gjøre forsommeren til en utfordrende periode for CO2-tilgangen.I år har situasjonen tilspisset seg blant annet på grunn av tekniske problemer hos flere forsyningskilder i Europa, i tillegg til at Yara 17. juni meldte at de på grunn av tekniske problemer måtte stoppe ammoniakkanlegget for reparasjon.– I mellomtiden jobber Praxair med å sikre leveranser av flytende CO2 fra andre kilder, men må prioritere den tilgjengelige CO2-en til kundene med førsteprioritet da det er mangel på CO2 over hele Europa, sier Haukeli.(©NTB)