Høyeste konkurstall i landbruket på ti år

I 2017 ble det registrert 49 konkurser og tvangsoppløsninger i jordbruket. Tallet er det høyeste på ti år.

Ifølge Nationen har konkurstallene økt to år på rad. I fjor gikk 19 flere bønder konkurs enn i 2015, noe som er en økning på 64 prosent. Ivar Pettersen i Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) sier at det er relativt lave konkurstall i det norske jordbruket, men mener at utviklingen er urovekkende.– En såpass stor økning før den varslede renteoppgangen er ikke bra. Vi ser at mange av de store brukene har høy gjeldsgrad. Det er en risiko når renta fortsetter å stige, sier Pettersen til Nationen.Avisa skriver at norske bønder er beregnet til å ha 62,4 milliarder kroner i jordbruksrelatert gjeld.I tillegg kommer gjeld knyttet til private eiendeler og andre næringer, som gjør at bøndene til sammen har rundt 115 milliarder kroner i gjeld, ifølge tall fra NIBIO.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også