Trump fortsatte klagingen mot sentralbanken

President Donald Trump skjerpet fredag kritikken mot sentralbanken for å øke rentene.

Trump utvidet fredag kritikken og hamret løs på Kina og EU, som han hevder manipulerer sine valutakurser for å få handelsfordeler.Sentralbanker i alle land med utviklede økonomier blir gjerne holdt langt unna politisk påvirkning og får bestemme sin pengepolitikk uavhengig av det politiske apparatet.Regjeringer som derimot tråkker over grensen for å oppnå kortsiktig økonomisk fordel, gjør det på egen risiko. Den siste amerikanske presidenten som prøvde seg, var Richard Nixon.Trump sier at sentralbanken undergraver økonomisk framgang ved å øke styringsrenten. I en twittermelding angriper han Kina og EU og klager over at dollaren blir sterkere for hver dag som går på grunn av sentralbankens renteøkninger.– Dette fjerner våre konkurransefortrinn. Som vanlig er det ikke like konkurranseforhold der ute, klaget presidenten. Han la til at USA ikke burde bli straffet for at det går så bra i landet.– Isteden burde USA få lov til å gjenvinne det som gikk tapt gjennom ulovlig valutamanipulasjon og DÅRLIGE handelsavtaler, tvitret Trump.Den amerikanske sentralbanken økte styringsrenten tre ganger i 2017 og to ganger så langt i år. Det er ventet ytterligere to økninger i andre halvår 2018. Dette betyr svakere stimulering av økonomien, men det kan holde inflasjonen i sjakk.Trump sier at han overhodet ikke bryr seg om den kritikken som hans uttalelser har utløst, og at han bare gir uttrykk for meninger som han lenge har hatt.(©NTB)


Les også