Ber næringslivet vurdere konsekvensene av handel med Iran

Regjeringen vet ikke hvordan USAs sanksjoner vil ramme norske selskaper som handler med Iran. Utenriksdepartementet ber næringslivet selv vurdere konsekvensene.

Næringsliv

– Det knytter seg stor usikkerhet til hvordan de amerikanske sanksjonene vil ramme ikke-amerikanske aktører og hvilke virkninger EUs blokkeringsforordning vil ha. For norske aktører med virksomhet med eller i Iran er det derfor viktig å sette seg inn i de nye reglene, sier statssekretær Marianne Hagen (H) til NTB.Hagen understreker at norske myndigheter generelt er varsomme med å vurdere rekkevidden av andre lands regler. Derfor ber hun norske selskaper om å selv vurdere konsekvensene av de ulike reglene fra USA.Flere av de amerikanske sanksjonene mot Iran ble innført tirsdag. Foreløpig gjelder sanksjonene for Irans bil- og metallindustri, inkludert kjøp av gull. USA forbyr også import av iranske tepper og pistasjnøtter, og Iran får ikke lenger tilgang til amerikanske dollar.Fra 4. november vil også oljeeksporten rammes, i tillegg til at Iran ikke lenger vil ha tilgang til amerikanske banker og finansinstitusjoner.President Donald Trump har også varslet at utenlandske selskaper som handler med Iran, kommer til å bli rammet.– Enhver som gjør forretninger med Iran, kommer IKKE til å gjøre forretninger med USA. Jeg ber for VERDENSFRED, intet mindre, skrev Trump på Twitter tidlig tirsdag morgen.(©NTB)

iran
usa
Nyheter
Næringsliv