Jotun rives mellom USA og EU i Iran-konflikt

USAs beslutning om å gjeninnføre strenge sanksjoner mot Iran setter norske Jotun, samt mange europeiske bedrifter, i en vanskelig klemme mellom USA og EU.

Næringsliv

Flere av de amerikanske sanksjonene mot Iran ble innført tirsdag. President Donald Trump har varslet at også utenlandske selskaper som handler med Iran, kommer til å bli rammet.– Vi er opptatt av å overholde sanksjonene, men dette er veldig komplisert, sier kommunikasjonssjef Kari-Ellen Liverød i malingsprodusenten Jotun til Aftenposten.Problemet for Jotun og andre eksportører er at EU beklager USAs gjeninnføring av Iran-sanksjoner. Unionen truer med å straffe bedrifter som følger amerikanernes ordre.EU er fast bestemt på å beskytte europeiske økonomiske aktører som lovlig samhandler med Iran. Disse selskapene vil kunne få erstatning for økonomiske tap de lider på grunn av sanksjonene.– Vi må hele tiden vurdere hva dette betyr for oss, og juristene våre jobber med det nå, sier Liverød i Jotun.Også DNV GL, tidligere kjent som Det Norske Veritas, har kontor i Teheran. Selskapet følger situasjonen tett, men sier de amerikanske sanksjonene ikke får noen direkte innvirkning på virksomheten.(©NTB)

jotun
Nyheter
Næringsliv