KjøpLogg inn

Dette er de dårligste tallene på tre år

Publisert 11. sep. 2018 kl. 10.45
Oppdatert 11. sep. 2018 klokken 10.46
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 270 ord

Den gjennomsnittlige bedriften i Norge har et overskudd på 5,5 prosent av omsetningen. Dette er de dårligste tallene på tre år. Soliditeten er imidlertid rekordgod, med en gjennomsnittlig egenkapital på 29,5 prosent. Dette viser «AS Norge-tallene» fra data- og analyseselskapet Bisnode.Ved å slå sammen og analysere alle regnskapene for norske bedrifter med over en million i omsetning kan man se «fasiten» for et samlet norsk næringsliv. Dette kalles «AS Norge-tallene». Analysen er basert på regnskapene for 2017, som hadde innleveringsfrist 31. juli i år.Gjennomsnittlig overskudd for 126.925 aksjeselskaper har gått ned fra 5,6 til 5,5 prosent siste år. Totalkapitalens rentabilitet, som viser utviklingen for kapitalen i bedriften, har også gått ned fra 9,5 til 9,1 prosent siste år.- Sammen med de rekordhøye konkurstallene vi presenterte nylig, tegner det seg et bilde av at det kanskje ikke står så bra til i norsk næringsliv som mange ser ut til å tro, sier Bisnode-sjef Eirik Gundersen i en melding.Egenkapitalandelen, som viser soliditeten til selskapet, har derimot gått opp 0,4 prosentpoeng fra året før til 29,5 prosent. Det er på samme nivå som for to år siden, og et rekordhøyt tall historisk sett.Oslobedriftene går best av alle. De hadde en gjennomsnittlig resultatgrad på 7,4 prosent, opp 0,3 fra i fjor. Bedriftene i Finnmark har de dårligste resultatene med en resultatgrad på 3,4 prosent. Finnmarksbedriftene opplevde også størst nedgang fra i fjor med 0,5 prosentpoeng.Stor nedgang opplevde også næringslivet i Vestfold og Nordland, begge fylkenes bedrifter har fått redusert resultatet med 0,4 prosentpoeng. For oljefylket Rogaland ser det bedre ut enn på lenge. Fylket har høyest omsetning per bedrift med 107 millioner i gjennomsnitt.