Flere konkurser det siste året enn under finanskrisen

De siste tolv månedene har 6.483 bedrifter gått konkurs eller blitt tvangsoppløst. Det er flere enn under finanskriseåret 2009.

Da endte 6.449 bedrifter i skifteretten, ifølge analyseselskapet Bisnode.– Dette er en lite hyggelig rekord, slår kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode fast.Antall konkurser og tvangsoppløsninger de siste tolv månedene har vært 9,5 prosent høyere enn forrige tolvmånedersperiode, og tendensen fortsatte i august i år.Da gikk 394 bedrifter konkurs, mens 85 ble tvangsoppløst av myndighetene. Det er en økning på hele 22,4 prosent i rene konkurser, og en samlet økning på 13,5 prosent sammenlignet med august i fjor.Ruud stusser over utviklingen, spesielt med tanke på hvordan det går i økonomien ellers.– Det burde egentlig gått bedre, når vi ser på andre utviklingstrekk i økonomien. Men vi tror det kan henge sammen med store strukturendringer som er på gang i flere bransjer, sier han.Detaljhandel og tjenesteytende næringer sto tidligere for en liten andel av antall konkurser. Nå opplever disse bransjene at mange går over ende, mye på grunn av økt netthandel og automatisering av tjenester, forklarer Ruud.Innen detaljhandel har 666 bedrifter gått konkurs eller blitt tvangsoppløst i løpet av de siste åtte månedene, 13,1 prosent flere enn i løpet av de første åtte månedene av 2017. Innen tjenesteytende næringer har 825 bedrifter blitt borte i løpet av årets første åtte måneder.– Vi håper ikke dette er begynnelsen på noe enda verre. Det blir litt trist hvis butikkene blir borte fra bybildet og alt blir levert fra nettet med førerløse biler, sier Ruud.(©NTB)