Mekling mellom briter og franskmenn etter «sjøslag» om skjell

Representanter fra Storbritannia og Frankrike skal neste uke møtes etter at kamskjellfiskere fra de to landene endte opp i rene sammenstøt utenfor Normandie.

Den franske landbruksministeren Stephane Travert opplyser til Europe 1 radio at han torsdag var i samtaler med den britiske regjeringen og at han neste uke skal møte representanter fra den britiske fiskeriindustrien, melder Reuters.– Vi fordømmer begge de voldelige handlingene og ønsker å vende tilbake til en ansvarlig ånd, sier Travert.Han har bedt den britiske fiskeriministeren George Eustace om å sørge for at britiske fiskere ikke seiler sør før Barfleur-Antifer, stedet der sammenstøtene fant sted.Franske fiskere har i flere år anklaget britene for uredelig skalldyrfiske langs kysten utenfor Normandie i de sommermånedene franske fiskere ikke har lov til å hente opp kamskjell, som følge av regler innført av den franske regjeringen for å bevare bestanden.Den mangeårige konflikten i området eskalerte da franske fiskere tirsdag kastet steiner og røykbomber på de engelske fartøyene.I 2012 ble en avtale signert mellom franske og britiske fiskeriaktører etter at lignende sammenstøt fant sted. Da ble partene enige om at britiske fartøy i sommermånedene ikke kan fiske kamskjell i Baie de Seine før franskmennene, men avtalen gjelder ikke for små britiske fartøy. Franskmennene mener imidlertid at britenes bruk av småfartøy undergraver avtalens ånd.(©NTB)