Nordea: 2019 kan bli et gullår

Ivan Kverme

- Høyere renter er et styrketegn.

Nordea Markets er i dag ute med en ny utgave av sin konjunkturrapport, Economic Outlook.Der tar sjeføkonom Kjetil Olsen tak i uroen mange har for at Norges Bank snart vil starte med renteøkninger.- Renten går opp fordi det går bra i norsk økonomi. Som nasjon bør vi juble, innleder han.- Oljekrisen er bak oss. Oljeprisen har kommet opp og selskapene varsler nå en ny, kraftig vekst i investeringer og aktivitet. Solide kostnadskutt og omfattende effektiviseringstiltak gjør at lønnsomheten er sjeldent god. Rekordsvak krone gjør norske foretak som konkurrerer enten hjemme eller ute, mer konkurransedyktige enn de har vært på mange år. Sysselsettingen vokser på bred front og arbeidsledigheten faller i hele landet, fortsetter Olsen.- Kan bli et gullårSjeføkonomen påpeker at usikkerheten om oppgangen i norsk økonomi kommer utenfra.- Handelskrig, brexit, Italia og Tyrkia har alle kimen i seg til å kunne dempe den globale veksten. Mest sannsynlig finner man politiske løsninger til slutt som begrenser utslagene. Det er trolig først hvis USA og EU ikke finner sammen i handelspolitikken at norsk økonomi i stort vil få merker, skriver Olsen videre.Men uten en eskalering av handelskrigen, mener han utsiktene for norsk økonomi er svært gode.- Nær alle piler peker oppover. 2019 kan komme til å bli et gullår. Dermed tåler norsk økonomi en moderat oppgang i renten. Høyere renter er et styrketegn, avslutter Nordeas sjeføkonom.