Rekordutbetaling til laksekommunene

Til sammen 2,7 milliarder kroner fra Havbruksfondet er tildelt kommuner og fylkeskommuner som legger til rette for laksenæringen.

Rundt 160 kommuner og ti fylkeskommuner deler totalpotten på 2,7 milliarder kroner. Oversikten over hvor mye hver av dem får, ble offentliggjort av regjeringen mandag.– Det skal lønne seg for kommunene å legge til rette for laksenæringen. Nå får de en velfortjent belønning, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp).Pengene kommer etter regjeringens salg av nye laksetillatelser. Rundt 50 selskaper kjøpte tillatelser for om lag 3,9 milliarder kroner. 80 prosent av disse pengene går til laksekommuner og -fylkeskommuner gjennom Havbruksfondet.2,3 milliarder går til kommunene, mens 400 millioner går til fylkeskommunene. Frøya i Trøndelag er med 102 millioner kommunen som har fått soleklart mest, og Trøndelag er med en utbetaling på 76,9 millioner også den fylkeskommunen som har fått mest.– Denne utbetalingen er med på å synliggjøre at oppdrettsnæringen gir noe tilbake til lokalsamfunnene. Dette er penger kommunene kan bruke på å utvikle tilbudet til innbyggerne sine innen kultur, helse, skole, idrett, infrastruktur eller andre områder, sier Nesvik.Havbruksfondet ble opprettet i 2016. Den første utbetalingen skjedde i 2017 og var på totalt 60 millioner kroner. Næringslivsorganisasjonen Sjømat Norge er storfornøyd med at årets utbetaling er betydelig høyere.– Sjømatnæringen ønsker sterke og robuste lokalsamfunn, og Havbruksfondet viser nå at kommunene får penger i kassa som lovet, sier administrerende direktør Geir Ove Ystmark.(©NTB)