86-åring snart klar med lakserobot

Foto: Akva Group.

Molaug-familien hevder de kan spare næringen for milliardbeløp.

DN forteller tirsdag historien om Aqua Robotics på Jæren, som lager en selvgående robot for rensing av oppdrettsnøter.Bak selskapet står den 86-årige robotpionéren og Akva Group-gründer Ole Molaug og hans sønner Anders og Knut Molaug.Idéen er ifølge avisen at roboten skal børste notveggen så hyppig at man unngår begroing.Knut Molaug anslår at de kan gi oppdretteren 76 prosent lavere kostnader tilknyttet rensing av noten.- I det regnestykket tar vi med konsekvensene av notspyling, som er dårligere fiskehelse og dårligere fôropptak, sier han.Knut Molaug mener ifølge DN at spyling og rengjøring med følgekostnader koster inntil tre millioner kroner per merd i året, og dermed at deres teknologi kan spare næringen for milliardbeløp.Aqua Robotics har produsert 12 roboter så langt, og tre store oppdrettsselskaper tester dem nå ut.