De norske finansdirektørene er mer offensive

Spesielt innen eiendom er optimismen stor, ifølge undersøkelse utført av Deloitte og SEB.

- Til tross for at indeksen har vært flat i to år, ser det ut til at finansdirektørene blir mer offensive, sier partner Andreas Enger i Deloitte.Fredag ble Deloitte og SEBs siste utgave av CFO Survey publisert, en undersøkelse der 109 norske finansdirektører har kommet med sine forventninger til norsk økonomi, samt utsiktene for sine egne bedrifters finansielle stilling.Sjefanalytiker for kreditt i SEB Thomas Eitzen mener funnene fra årets undersøkelse er interessante.- Man kunne tenke seg at flat indeks betyr null endring, men det er ganske stor endring i sammensetningen. Det vi ser er at de faktisk gjør noe nå, sier han, og fortsetter:- Vi har ventet på at de skal gjøre ting lenge, men nå ansetter de folk, de skal tjene mer topplinje, mer bunnlinje, de skal investere - det er rett og slett ganske positivt på de faktiske tingene.OverraskendeIfølge undersøkelsen er det en nettoandel på 209 prosent som oppgir at de er mer positve til fde finansielle utsiktene sammenlignet med for et halvt år siden.Spesielt har optimismen innen eiendom, bygg og anlegg økt.- Dette er noe overraskende med tanke på at boligprisveksten forventes å synke, heter det i pressemeldingen. - Dette kan tolkes som et tegn på at norsk økonomi er sterk og vil tåle effekten av en renteøkning, skriver de.Den nye normalenNår det gjelder detaljhandelen er imidlertid optimismen lav. Færre finansdirektører forventer høyere inntekter, men det skal likevel ansettes flere.Noe annet som undersøkelsen viser er at finansdirektørene planlegger å være mer offensive til tross for økt politisk uro.- At de nå planlegger å være mer offensive kan tolkes som et tegn på at politisk uro nå har blitt det nye normale. I stedet for å avvente slik de tidligere har gjort, overser finansdirektørene støyet når de nå skal ta avgjørelser, heter det.


Les også