Ekspert: Prisen påvirker ikke flysikkerheten

Flysikkerhetsekspert Hans Kjäll sier det ikke finnes noen sammenheng mellom billettpris og flysikkerhet.

Ifølge den svenske flysikkerhetseksperten finnes det derimot forskjeller i flysikkerheten mellom ulike deler av verden.– Vi har sett på lavprisselskaper, men det finnes ingen slike enkle sammenhenger mellom lav pris og dårlig flysikkerhet. Sikkerheten er ulik i ulike regioner, sier han.Han trekker fram Afrika som regionen med dårligst flysikkerhet.– I Afrika er ulykkesrisikoen 10 til 15 ganger større. Der er det land som ikke har infrastruktur for flysikkerhet. Så lenge de ikke har det, er det vanskelig, forklarer han.Asia skal ifølge Kjäll være sikrere, med unntak av Indonesia. Indonesiske flyselskap har tidligere vært bannlyst fra å fly til både Europa og USA.– I Asia er sikkerheten høyere i de østre delene, men unntaket er Indonesia, som har hatt mange ulykker, forteller han.Den europeiske flysikkerhetsorganisasjonen European Aviation Safety Agency (EASA) har en svarteliste med oversikt over både flyselskap og regioner som ikke har god nok sikkerhet.Lion Air, som hadde ansvaret for flyulykken utenfor Jakarta i Indonesia mandag morgen, har tidligere vært på denne listen men ble tatt bort for et par år siden.(©NTB)