Facebook får personvern-bot i Storbritannia

Myndighetene i Storbritannia har ilagt Facebook en bot tilsvarende 5,7 millioner kroner for manglende beskyttelse av brukernes personvern.

FILE- In this May 1, 2018, file photo, Facebook CEO Mark Zuckerberg makes the keynote speech at F8, Facebook's developer conference in San Jose, Calif. Facebook says it recently discovered a security breach affecting nearly 50 million user accounts. In a blog post, Friday, Sept. 28, the company says hackers exploited its "View As" feature, which lets people see what their profiles look like to someone else. Facebook says it has taken steps to fix the security problem and alerted law enforcement. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File) Marcio Jose Sanchez

Straffen skyldes forhold mellom 2007 og 2014. I denne perioden klarte selskapet Cambridge Analytica å få tak i personlige opplysninger om mange millioner Facebook-brukere uten at de var klar over det.Ved hjelp av disse opplysningene utviklet Cambridge Analytica digitale verktøy som senere ble brukt politisk både i Storbritannia og USA. De ble brukt av britiske EU-motstanderne i forkant av brexit-avstemningen, og av Donald Trumps valgkampmedarbeidere.Information Commissioner Office i Storbritannia konkluderte torsdag med at Facebook i den aktuelle perioden ikke ivaretok brukernes personvern godt nok. Mellom 2007 og 2014 kunne app-utviklere få tilgang til personopplysninger uten tydelig godkjenning fra brukerne.Facebook hadde i andre kvartal i år en omsetning på nesten 900.000 kroner per minutt. Det betyr at det vil ta selskapet under sju minutter å skaffe pengene til å betale den britiske boten.Den kunne imidlertid blitt betraktelig høyere hvis Facebook hadde blitt straffet for forhold som hadde funnet sted etter at EUs nye personvernregler trådte i kraft tidligere i år.(©NTB)